- Acoperiti-va nasul si gura cu batista personala în timpul stranutului sau al tusitului. Nu împrumutati batistele personale.
- Nu duceti mana la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun;
- Evitati pe cat posibil aglomeratiile;
- Evitati contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc.);
-Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei trebuie izolate de restul familiei. Acestea trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.
În galaxia noastră ar putea exista 100 de miliarde de planete asemănătoare cu Terra, a declarat doctorul Alan Boss de la Institutul de Ştiinţă Carnegie, în cadrul unei conferinţe susţinute în Statele Unite, relatează BBC. Potrivit cercetătorului citat, multe din aceste lumi asemănătoare cu a noastră ar putea fi populate de forme de viaţă simple. Alan Boss a declarat acest lucru la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei din Chicago.
Până acum, cele mai avansate telescopuri au reuşit să detecteze puţin peste 300 de planete în sistemul nostru solar. Un număr redus al acestora ar putea susţine viaţa. Totuşi, pe baza numărului limitat de planete descoperite până acum, doctorul Boss a estimat că fiecare stea asemănătoare cu Soarele are în medie o planetă de tipul Pământului.
După ce a fost rănit grav de un rechin, un delfin a fost ajutat de un "prieten" al său. Un alt delfin l-a escortat pe rănit până într-o zonă cu oameni pentru a le cere ajutor, anunţă Daily Mail.
Nari, un delfin în vârstă de 21 de ani, fusese rănit grav de un rechin. Acesta avea o rană imensă în spatele capului şi pe spate. Mamiferul obişnuia să apară zilnic lângă coasta din Queensland, unde primea hrană de la oameni. Însă, pentru o perioadă mai lungă de timp, delfinul nu a mai apărut, iar experţii în viaţa sălbatică au crezut că a murit.
În mod bizar, nici prietenul lui nari, Echo, nu şi-a mai făcut apariţia în acea zonă timp de trei zile. Însă, cei doi au apărut împreună.
Potrivit lui Trevor Long, un expert în delfini de la Sea World, susţine că delfinii sunt animale extrem de inteligente, între care se creează o legătură strânsă. "Credem că Echo a stat alături de prietenul său până când acesta s-a simţit suficient de puternic pentru a se întoarce în zona de hrănit", a spus Long.
Delfinul a putut fi scos cu uşurinţă din apă de către oameni, având încredere în aceştia. Mamiferul a fost dus de urgenţă la veterinar.
Trevor Long a mai declarat: "Rana este foarte gravă, rechinul i-a sfâşiat muşchiul şi Nari este destul de umflat. Îi vom tăia carnea sfâşiată de rechin şi îl vom trata într-o piscină specială, aflată în carantină, de la Sea World. După ce îşi va reveni, va fi eliberat înapoi în sălbăticie, unde suntem siguri că îl aşteaptă Echo".
Atât experţii în viaţa marină, cât şi turiştii hrănesc zilnic un grup de 13 delfini care vine pe coasta insulei Moreton, din Australia.
Unul dintre cei mai importanţi poeţi şi dramaturgi ai Rusiei, Aleksandr Puşkin, ar putea fi clonat, anunţă english.pravda.ru. La 172 de ani de la moartea acestuia, cercetătorii ruşi intenţionează să-l cloneze pe renumitul dramaturg.
Puşkin a încetat din viaţă în anul 1837. Poetul a fost împuşcat în apartamentul său din Sankt Petersburg, de francezul D'Anthes. Puşkin credea că D'Anthes ar fi avut o aventură cu soţia lui şi l-a provocat la duel.
Oamenii de ştiinţă au observat de curând pete de culoare închisă pe o canapea din piele expusă în muzeul Aleksandr Puşkin din Moscova. Cum respectiva canapea a fost adusă din casa poetului, cercetătorii au presupus că petele ar fi putut fi provocate de sângele curs din rana lui Puşkin, după ce acesta s-a duelat cu presupusul amant al soţiei lui.
Oamenii de ştiinţă au realizat deja analize ale respectivei pete. Astfel au descoperit că, într-adevăr, petele sunt de sânge care provine de la un bărbat. Din cauza vechimii acestora, vârsta bărbatului de la care provenea sângele nu a putut fi determinată.
Oamenii de ştiinţă intenţionează să compare sângele de pe canapea cu cel de pe vesta pe care poetul o purta în timpul duelului.
În cazul în care analize viitoare vor demonstra că petele provin de la sângele scriitorului, cercetătorii sunt hotărâţi să-l cloneze.
Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat deja dezaprobarea faţă de intenţia cercetătorilor de a-l clona pe Puşkin.
Poetul Aleksandr Sergheevici Puşkin s-a născut, la Moscova, pe 6 iunie 1799. Acesta este considerat întemeietorul limbii moderne ruse.
"Cea mai frumoasă" mumie a fost scoasă la lumină recent de arheologii egipteni. Mumia a fost descoperită într-un sarcofag de piatră în necropola Saqqara, la sud de Cairo, anunţă AFP.
Zahi Hawass, şeful Consiliului suprem pentru antichităţi al Egiptului, a declarat că mumia se află "într-o stare perfectă de conservare, în cea mai frumoasă stare". Potrivit arheologilor, aceasta ar putea conţine aproximativ 100 de amulete din aur, utilizate pentru protejarea morţilor. În aceeaşi locaţie a fost descoperit şi un câine mumificat.
Sarcofagul în care se afla mumia se afla într-o cameră cu morminte datând din epoca celei de-a VI-a dinastii a Vechiului Imperiu şi care conţinea 30 de mumii. Arheologii sapă de mai bine de 150 de ani în regiunea Saqqara din sudul oraşului Cairo.
Omul de Neanderthal a fost o specie sau subspecie a rasei umane (Homo neanderthalensis) ce a locuit în Europa şi părţi ale Asiei de Vest aprximativ de acum 230.000 până acum 29.000 de ani. Apariţia speciei umane în varianta sa modernă are o datare nesigură; momentul apariţiei sale a fost plasat, în general, între 240.000 şi 100.000 ani, dar au fost propuse date mergând până la 450.000 î.Hr. Oricum, acesta rezistă până către 35.000-25.000 î.Hr.Câteva sunt problemele majore care însoţesc apariţia speciei moderne.
Dezvoltarea tehnicilor de clonare a generat idei neobişnuite oamenilor de ştiinţă. Aceştia au publicat o listă de zece specii dispărute în ultima sută de mii de ani care ar putea fi readuse la viaţă, anunţă Ştiinţa Azi
Prin descompunerea ADN-ului acestor specii din monstre congelate de ţesut şi inocularea lor, prin clonare, unui ovul de la o specie existentă, cercetătorii ar putea duce la capăt acest plan.
Oamenii de ştiinţă susţin că, în acest an, va fi publicată prima versiune a ADN-ului omului de Neanderthal. După încă doi ani, ADN-ul va putea fi descris cu o precizie mai mare, precum aceea cu care se poate descrie acum ADN-ul unui cimpanzeu. În continuare, cercetătorii vor putea prezice totul despre acea specie, pornid de la spectul ei şi până la cum era predispusă să traiască.
Punerea în practică a acestei idei ridică nişte probleme de etică sau de religie. Aceste probleme de conştiinţă nu se aplică şi în cazul altor nouă specii de animale care vor putea fi readuse la viaţă: mamuţii lânoşi, ursul cu faţă scurtă, tigrul tasmanian, gliptodonul, rinocerul lânos, dodo şi altele.
Oricât de popular ar fi, dinozaurul nu se află pe această listă din cauză că cercetătorii nu cred că ADN-ul acestora ar fi putut rezista 60 de milioane de ani. În plus, nu există nici o specie asemănătoare cu dinozaurii pentru a putea fi folosite ouăle ei.
Omul de Neanderthal a fost o specie sau subspecie a rasei umane ce a locuit în Europa şi în părţi ale Asiei de Vest cu aproximativ 230.000 de ani în urmă. ------------------------------
Lumea întreagă vibrează după ce Apple a prezentat noul MacBook Wheel, un laptop revoluţionar care nu are tastatură ci doar o rotiţă digitală, similară cu cea folosite la iPod. Aşadar, la revedere tastatură şi bun venit viitorului laptop-urilor, anunţă Onion News Network. Potrivit inventatorului său, Brian Gilman, noua rotiţă senzitivă a laptop-ului Apple va face din tastatură un lucru ce aparţine trecutului. "Nimic nu este mai simplu decât un singur buton uriaş", spune Brian Gilman. Pentru a scrie un e-mail aveţi nevoie de doar 45 de minute iar toate fişierele de pe hard drive sunt la doar câteva sute de clik-uri distanţă.
Modelul MOTO W233 Renew a fost prezentat, joi, la salonul CES de la Las Vegas. Telefonul este un produs 100% ecologic, din sticle de plastic reciclate.
Chiar şi ambalajul telefonului va fi confecţionat din hârtie reciclabilă.
"Astăzi, resursele naturale, energia şi timpul sunt mai preţioase ca oricând, a declarat reprezentantul companiei, justificând apariţia unui asemenea terminal.
"Emisiile de CO2, produse în urma fabricării şi distribuirii acestui telefon, sunt compensate de investiţiile făcute în sursele de energie regenerabile", au spus cei de la Motorola.
Cercetătorii au descoperit, când au realizat cea mai detaliată hartă a Căii Lactee, că au calculat greşit în trecut masa galaxiei noastre.
O echipă condusă de Mark Reid de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics din SUA, a măsurat tridimensional Calea Lactee şi a descoperit că este de fapt cu 15% mai mare decât Andromeda. Cel mai important, este şi mai densă, cu 50% mai mult decât se ştia.
Mai mare înseamnă că atracţia gravitaţională dintre Calea Lactee şi Andromeda este mai puternică, ceea ce duce la faptul că coliziunea dintre cele două galaxii va avea loc mai devreme decât se credea iniţial. Oamenii nu trebuie să se teamă că acest lucru se va întâmpla prea curând - până atunci mai sunt două sau trei miliarde de ani. Descoperirea a fost prezentată la convenţia American Astronomical Society din Long Beach, California, informează Daily Mail. Dr. Reid, autorul studiului, a declarat că înainte se credea că Andromeda era dominantă, şi că noi eram sora mai mică a ei. "Însă acum se pare că suntem mai mult ca două surori gemene", a preciuat Reid. Reid şi colegii săi a folosit un sistem din zece radiotelescoape pentru a măsura cele mai strălucitoare stele nou-născute din galaxie, în momente diferite ale orbitei Pământului în jurul Soarelui. Ei au realizat o hartă a acelor stele, nu doar în locaţiile unde au fost zărite pentru prima oară, ci şi în alt moment, lucru care nu s-a mai făcut până acum. Astfel, Reid a reuşit să determine viteza la care se învârte Caleea Lactee în jurul propriului centru. Viteza ei, de 965.600 km/h, s-a dovedit a fi mai mare decât cea ştiută până acum, de 804.672 km/h. Viteza veche se baza pe nişte măsurători mai puţin exacte. După ce a fost determinată viteza galaxiei noastre, s-a aflat prin formule complexe şi masa întregii materii negre din Calea Lactee... cu 50% mai mare decât se ştia. De aceea, coliziunea prevăzută de cercetători se va întâmpla mai repede, spun oamenii de ştiinţă.