Thursday, December 13, 2012

Descoperiri stiintifice in anul 2012

Cu ce a progresat Omenirea in anul 2012


 Materialul cu cea mai mica densitate din lume:

Cu o densitate mai mica de un miligram pe centimetru cub (cam de 1000 de ori mai putin dens decat apa), acest material incredibil este atat de usor inca poate pluti deasupra unei papadii fara nicio problema.
In structura sa moleculara, oamenii de stiinta au folosit un exemplu din arhitectura: turnul Eifel din Paris. Faimosul obiectiv turistic a reprezentat sursa de inspiratie care a stat la baza acestei realizari stiintifice.

 Cipurile implantate in creier

Chiar daca suna mult prea "SF" pentru multi, cipurile implantate au deja rezultate pe maimutele care sunt folosite in laboratoare pentru teste. In viitorul nu prea indepartat oamenii se vor bucura de avantajele unor astfel de implanturi.
De la controlul asupra unor membre artificiale, pentru cei care au suferit amputari pana la obtinerea unor "informatii digitale" despre lucrurile care ne inconjoara printr-o simpla atingere: de la culoare, pret sau detalii despre un anumit produs.


Incarca-ti telefonul cu bataia inimii

In cativa ani s-ar putea sa renuntam la "obiceiul" de a ne incarca telefonul si asta pentru ca o inventie este pe cale sa revolutioneze acest domeniu.
Oamenii de stiinta au reusit sa testeze cu succes un dispozitiv care poate genera indeajuns de mult curent electric pentru a-ti incarca telefonul doar cu ajutorul bataiilor inimii.

 Primele imagini video din creierul nostru

Cu ajutorul unor neurologi de la Universitatea Berkeley, in 2012 putem sa vorbim despre primele imagini video reconstruite din creierul uman.Cativa pacienti care s-au oferit voluntar la aceasta cercetare si carora li s-au implantat cativa senzori langa creier au transmis imagini video numai gandinu-se la ele.
Aceasta descoperire poate revolutiona modul in care s-ar putea comunica cu cei aflati in coma.

Oamenii de Neanderthal "traiesc" in noi

Tot 2012 este anul in care stiinta a mai reusit sa dezlege un mister din spatele evolutiei speciei umane. Din punct de vedere stiintific s-a demonstrat ca ADN-ul omului de Neanderthal inca se regaseste in cel al omului modern.

Asteroidul Vesta

2012 a fost un an fantastic pentru cercetatorii de la NASA si nu numai. Una dintre cele mai mari realizari este studiul asteroidului Vesta care orbiteaza in jurul lui Jupiter. Mostre de particule si praf au fost cercetate cu ajutorul sondei trimise spre Jupiter in 1978 si care in 2011 si-a tins destinatia.

No comments:

Post a Comment