Urmasii lui Dracula reinventeaza sangele !
Echipa condusa de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu de la Facultatea de Chimie a Universitatii „Babes-Bolyai“ Cluj, a gasit o metoda prin care o serie de substante peste care se adauga ser fiziologic pot reda o mare parte din functiile sangelui.
Romanii au reusit sa sintetizeze o proteina-minune (hemeritrina) din viermi marini, aceasta proteina avand capacitatea de a transporta oxigen in organismul animalelor marine, dar se pare ca isi pastreaza aceasta abilitate si in alte organisme. Sangele a fost testat pe animale de laborator, cu efecte uluitoare si fara efecte adverse, efecte critice care stim ca se pot intalni la transfuziile cu cantitati mari de sange donat de la alte persoane.
Presa straina scrie despre proteina folosita de clujeni pentru transportul oxigenului in cazul folosirii sangelui artificial creat de acestia: „Spre deosebire de hemoglobina, hemeritrina ramane stabila in diverse procese fizice si chimice“. Mai mult decat atat, clujenii au reusit unde alte echipe de cercetatori au esuat: sa mentina fluiditatea sangelui artificial!
Sangele si culoarea lui :
Culoarea rosie a sangelui este data tocmai de hemoglobina : cand hemoglobina transporta oxigen, deci vorbim de sange oxigenat - culoarea sangelui este rosu aprins. Asa se explica acea culoare de rosu intens cand lezam o artera – vas ce conduce sange oxigenat;
cand hemoglobina transporta dioxid de carbon, sangele are culoarea de rosu inghis, negricios chiar. Acesta este sangele venos.
Sangele artificial nu contine hemoglobina, asadar nu are culoare rosie, ci usor galbuie, cu transparenta crescuta.
Cercetatorii afirma ca acest sange artificial ar putea fi folosit in diferite urgente medicale si ar putea salva sute de mii de vieti. Sangele artificial nu inlocuieste insa pe deplin sangele uman si nu ar trebui sa persiste in organism mai mult de cateva zile – aflam dintr-o declaratie a medicului Silaghi-Dumitrescu pentru Mediafax.
Sangele artificial : Revolutie in lumea medicala
Provocarea si totodata intentia cercetatorilor a fost de a crea sange care poate fi folosit instant, fiind depozitat sub forma de prafuri care se hidrataeaza la nevoie. Aceste prafuri nu au nevoie de a fi depozitate in frigider, de a fi prelucrate si termenul de expirare ar fi mult, mult mai lung decat in cazul transfuziilor.
“Legenda lui Dracula a fost multa vreme ca un sinonim pentru Transilvania, iar acum nu mare ne este mirarea sa aflam ca pentru prima data in istoria medicala s-a obtinut sange artificial la Cluj-Napoca, un oras din Romania” – scrie mashable.com despre descoperirea medicilor romani.
No comments:
Post a Comment